УкрІНТЕІ в складі української делегації на Всесвітньому конгресі імені Миколи Коперника у Торуні, Польща

З 19 по 21 лютого 2023 року у Польщі відбулася унікальна подія – Всесвітній конгрес імені Миколи Коперника. Його головна мета – представлення стану досліджень життя і діяльності великого вченого і астронома, а також його впливу на розвиток науки, культури і мистецтва, а також розбудова міжнародного співробітництва у сфері відкритої науки та доступної освіти.

Офіційне відкриття було проведено в 550-ту річницю Миколи Коперника в місті Торунь, адже саме там розпочалася його дослідницька діяльність.

Загалом у заході взяло участь 700 дослідників і експертів, зокрема п'ять лауреатів Нобелівської премії. Торунь приймала панельні дискусії з астрономії, природничих наук, медицини та економіки. У програмі також дебати з історії, політики, права, філософії та теології. Сфери дебатів визначаються дисциплінами, якими займався Коперник. 

У перший день відбулося призначення кандидатур на посади генерального секретаря та членів Академії Коперника та вручення нагород польським ученим. Важливим моментом церемонії стала інавгураційна лекція, яку прочитав професор Філіп Джеймс Едвін Піблз, канадський астроном і космолог, лауреат Нобелівської премії з фізики 2019 року.

Другий день Всесвітнього коперніканського конгресу розпочався з доповідей лауреатів Нобелівської премії на теми з ядерної фізики, астрофізики про гравітаційні хвилі, елементарні частинки, екзопланети та життя у Всесвіті. На заході також виступив Прем’єр-міністр Польщі:

«Наука служить вільному світу для того, щоб зробити життя людей безпечнішим, кращим і гіднішим. Маю надію, що розвиток у знаннях допоможе нам ментально прогресувати і зробить толерантними перед світом», – зазначив Матеуш Моравецький. 

Міністерство освіти і науки України на заході представляв заступник Міністра з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов. У складі делегації з України на Конгрес був запрошений заступник директора з науково-експертної діяльності Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації Богдан Аврамчук.

Результатом проведення Всесвітнього конгресу імені Миколи Коперника стало підписання Торуньскої декларації щодо відкритої науки офіційними представниками Польщі, Словаччини, України, Чехії, Грузії, Іраку, Руанди, Мальти та Великої Британії.

«Торунська декларація є важливим підґрунтям для подальшої розбудови дослідницького простору щодо свободи наукових досліджень та вільного руху дослідників у світі. Проте героїчний супротив ЗСУ та усього українського народу російській агресії – це сьогодення, в якому ми живемо вже майже рік. Беззаперечно, є зрозумілою роль наукових винаходів у війнах. Учені повинні працювати над майбутнім безпечної атомної енергетики. На мою думку, треба зважено обмежити саме виробничі процеси та подальше використання, але наукові дослідження повинні бути відкритими в межах міжнародної співпраці. З іншого боку, Україна зараз вимушена захищатися від продуктів наукоємної зброї рф. У таких умовах ми маємо просити всіх наших партнерів призупинити міжнародне наукове співробітництво з рф для повернення миру в Європі», – виступив з доповіддю Олексій Шкуратов.

     

 

  • Національна академія педагогічних наук України
  • БД «Технології України» 
  • БД “Науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи і дисертації України”
  • БД «Інноваційні технології та розробки»
  • БД «Наукові періодичні видання МОН України» 
  • БД  «Науково- технічні заходи»