Міжнародний форум «Проблеми розвитку інформаційного суспільства»

×

Повідомлення про помилку

Notice: Undefined index: und в eval() (рядок 2 із /srv/www/ukrintei/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_argument_default_php.inc(66) : eval()'d code).

7-9 жовтня 2009 р. у м. Львів спільними зусиллями УкрІНТЕІ, Асоціації «Інформатіо-Консорціум», ВНЗ, бібліотек та суспільних організацій України було проведено перший Міжнародний форум «Проблеми розвитку інформаційного суспільства», який об’єднав ХІІI Міжнародну науково-практичну конференцію УкрІНТЕІ «Побудова інформаційного суспільства: ресурси і технології» та VI Міжнародну науково-практичну конференцію «INFORMATIO-2009: Електронні інформаційні ресурси: створення, використання, доступ».

У роботі Міжнародного форуму взяли участь понад 230 керівників установ (бібліотек, інформаційних органів, університетів), спеціалістів з електронного інформаційного обслуговування, організації реферативно-бібліографічних та повнотекстових інформаційних систем (баз даних), представників наукових установ та спеціалізованих комерційних організацій, що пропонують такі продукти, з Великої Британії, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Росії, США та багатьох регіонів України.

Тематика форуму:

  • Проблеми інтелектуальної власності у інформаційній діяльності;
  • Нові технології в інформаційному суспільстві;
  • Інтелектуальні інформаційні системи;
  • Національні і міжнародні програми сприяння доступу до інформаційних ресурсів публічних, наукових, спеціальних та університетських бібліотек: проблеми та досягнення;
  • Створення і використання електронних ресурсів, електронних бібліотек, документальних архівів, систем електронної доставки документів;
  • Технології створення і розповсюдження електронних журналів та електронних книг;
  • Відкритий доступ до інформації: створення та розвиток інституційних репозитаріїв, журналів відкритого доступу;
  • Автоматизація процесів у бібліотеках та інформаційних центрах.

Зарубіжні кампанії – інтегратори світових та національних інформаційних ресурсів запропонували новини інформаційних продуктів і технологічних рішень таких фірм як Elsevir, EBSCO, Emerald, INSPEC, ProQuest, ABE Маркетинг, IOP PUBLISHING, «Научная электронная библиотека», Електронна бібліотека дисертацій РДБ тощо.

У рамках роботи форуму відбулося декілька презентацій:

  • Програма сприяння Парламенту України ІІ;
  • Проект ELibUkr – Електронна бібліотека: Центри знань в університетах України (Національний університет «Києво-Могилянська академія»);
  • Проект «Бібліоміст/Глобальні бібліотеки» (Рада міжнародних наукових досліджень і обмінів);
  • Проект «eLife – електронна бібліотека майбутнього» (Наукова бібліотека Львівського національного університету ім. Івана Франка).

Учасниками форуму «Проблеми розвитку інформаційного суспільства» було відмічено велику користь спілкування фахівців споріднених галузей щодо вирішення спільних міжгалузевих проблем з формування єдиного інформаційного простору та налагодження зв’язків між інформаційними установами, науковими і національними бібліотеками, бібліотеками ВНЗ та організаціями, що створюють та пропонують сучасні інформаційні продукти.

Основним підсумовуючим висновком Міжнародного форуму є необхідність доведення до суспільства та керівництва держави, що:

- розвиток економіки знань неможливий без доступу до інформації щодо досягнень світової наукової спільноти по всіх галузях знань. Одним з інструментів цього є передплата доступу до світових інформаційних ресурсів, які в глобальному інформаційному просторі відіграють найзначнішу роль навіть у порівнянні з традиційними друкованими джерелами. Інформаційні установи та їхні користувачі ознайомлені з ресурсами і сервісами провідних інтеграторів та мають певний досвід використання низки світових інформаційних продуктів. Однак, зусиль вітчизняних організацій-споживачів недостатньо для фінансування навіть мінімально необхідного спектру світових інформаційних пропозицій. Вирішення цієї проблеми неможливе без цільового державного фінансування як по галузевому, так і по регіональному принципам.

Дискусії під час роботи секції «Розвиток інформаційного суспільства в Україні»

  • світові інтегратори інформаційних ресурсів зацікавленні у включенні інформаційних ресурсів України до своїх інформаційних продуктів.Україна залишається практично останньою країною в світі, яка, маючі великі потужні інформаційні ресурси, у т.ч. повнотектові, не має жодного інформаційного продукту, який можна запропонувати світовій спільноті на інформаційному ринку. Тому інформаційні ресурси, що накопичені організаціями-виробниками потребують фінансової, організаційної, технічної та технологічної підтримки з боку держави з метою доведення їх до рівня національних інформаційних продуктів. Ресурси організацій кожного відомства мають бути об’єднані за визначеними ознаками та доведені до рівня національних інформаційних продуктів через надання цій проблемі статусу одного із державних приоритетів розвитку економіки держави з цільовим фінансуванням галузей та регіонів.
  • паралельним напрямом, що значно скоротить шлях формування національних інформаційних продуктів, є створення і розвиток університетами і дослідницькими установами інтернет-порталів для розміщення наукових інформаційних ресурсів відкритого доступу. Такі ресурси передбачають вільний від оплати доступ до інформації для всіх зацікавлених громадян, що займаються освітою та науковими дослідженнями. Важливим також є формування розвиненої системи автоматизації наукових бібліотек і розповсюдження реферативно-бібліографічної інформації та електронних бібліотечних каталогів через Інтернет.
  • важливим фактором професійного та інтенсивного використання електронних наукових інформаційних ресурсів є високий рівень знань в галузі методології інформаційного пошуку, і тому варто широко розвивати систему професійного навчання, підвищення кваліфікації, методичних семінарів у цій сфері.

 

  • Національна академія педагогічних наук України
  • БД «Технології України» 
  • БД “Науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи і дисертації України”
  • БД «Інноваційні технології та розробки»
  • БД «Наукові періодичні видання МОН України» 
  • БД  «Науково- технічні заходи»