Міжнародний Форум “Посилення конкурентоспроможності України в сфері науки та інновацій на шляху до асоціації з програмою “Горизонт 2020”

×

Повідомлення про помилку

Notice: Undefined index: und в eval() (рядок 2 із /srv/www/ukrintei/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_argument_default_php.inc(66) : eval()'d code).

27-28 січня 2015 року в Україні в рамках проекту Сьомої рамкової програми ЄС BILAT–UKR*AINA відбувся Міжнародний Форум “Посилення конкурентоспроможності України в сфері науки та інновацій на шляху до асоціації з програмою “Горизонт 2020”, який було проведено НАН України. (м. Київ, вул. Володимирська, 55, Великий Конференц-зал).

У заході взяли участь представники Єврокомісії, Австрії, Естонії, Молдови, Німеччини, Польщі, Франції (більше 70 учасників).

У відкритті Форуму прийняли участь від України - Максим Стріха (заступник міністра освіти і науки України), Анатолій Загородній (віце-президент Національної академії наук України), від Єврокомісії - Тьерри Деварс (відповідальний за BILAT-UKR*AINA), від консорціуму - Горазд Вайс (координатор проекту BILAT-UKR*AINA).

У центрі уваги Форуму були розглянуті питання щодо набуття досвіду з передової практики країн ЄС в процесі приєднання до Рамкової програми, політики в галузі НТІ та заходів щодо сприяння інноваціям. Крім того, обговорювалися питання стосовно асоціації України до Рамкової програми ЄС “Горизонт 2020” та досвіду зарубіжних країн у цьому напрямку.

Перше сесійне засідання Форуму було присвячено питанню передової практики і уроків, набутих в асоціації рамкових програм та системи національних контактних пунктів (NCP) у різних країнах ЄС, у тому числі досвіду та передовим заходам держав-членів ЄС та асоційованих країн в період до 2020 року щодо процедури об\'єднання та ефективного використання можливостей у цій сфері. Також на прикладах окремих країн було продемонстровано структура NCP та практика функціонування національних систем.

Заслуговували на увагу доповіді щодо передового досвіду приєднання до Асоціації Рамкової програми державами-членами ЄС: директора Центру міжнародних проектів Академії наук Молдови; директора Інституту фундаментальних технологічних досліджень Польської академії наук; головного наукового співробітника Регіонального центру інформації та наукового розвитку Угорщини.

Зацікавили учасників і виступи головного наукового співробітника Регіонального центру з інформації та наукового розвитку Угорщини щодо передумов та наслідків асоційованого статуса; почесного професора Венського технічного університету щодо інноваційних систем та загальноєвропейського співробітництва в галузі досліджень і інновацій; директора Регіонального центру з інформації та наукового розвитку Угорщини щодо досвіду розробки угорської системи NCP; представника Міністерства національної освіти, вищої освіти та наукових досліджень Франції щодо підтримки європейського та міжнародного співробітництва; предствника німецького аерокосмічного центру (DLR) щодо німецької мережі NCP тощо.

Обговорення за підсумками першого робочого дня відбулося за такими напрямками як визначення пріоритетів і цілей-системи NCP, джерела фінансування, регіональний підхід проти централізованого, співпраця з урядом, підготовка плану дій щодо мережі NCP, координація і управління системи та інше.

На другому пленарному засіданні розглядалось питання дослідження щодо кращих способів стимулювання інновацій. Представники країн ЄС та України поділилися своїми знаннями щодо політики стимулювання інновацій, досвіду про передові результати активізації інноваційної діяльності, а також торкнулися питання щодо права інтелектуальної власності.

Найбільш цікавими виступами були виступи наукового керівника Центру соціальних інновацій (Австрія) щодо інструментів підтримки інновацій; керівника з європейських справ Bpifrance (Франція) щодо фінансування інновацій (досвід Bpifrance); головного наукового співробітника Регіонального центру інформації та наукового розвитку (Угорщина) щодо політики в галузі науки і міжнародного співробітництва та кращих практик політики, спрямованої на взаємодію між різними фондами ЄС тощо.

Від України на Форумі з доповідями виступили: Ігор Єгоров (Національна академія наук України, Інститут економіки та прогнозування) щодо гармонізації механізмів інноваційної стратегії Україна-ЄС; Олександр Бедюх (Київський національний університет імені Тараса Шевченка) щодо визначення шляхів захисту та комерціалізації інтелектуальної власності. Темою обговорень були питання передачі технологій та функціонування технологічних платформ. З української сторони в обговоренні взяли участь Надія Бойко - Національна Технологічна платформа \Їжа для Життя\, Ужгород; Дмитро Бєлокуров -заступник директора Українського металургійного виробничого об\'єднання та інши.

Від УкрІНТЕІ на Форумі були присутні: Кваша Т.К., Литвинова В.В., Волинец В.В., Карлюк Г.В. та Лях Л.В.

 

Довідково:

 

BILAT-UKRЇAINA - проект, що фінансується в рамках Сьомої Рамкової програми ЄС і спрямований на зміцнення та розвиток двостороннього співробітництва в галузі науки, технологій та інновацій між Україною та ЄС.

BILAT-UKR AINA реалізується за допомогою консорціуму, що складається з дев\'яти відомих установ держав-членів ЄС та України й координується Центром соціальних інновацій.

 

До складу Консорціуму входять:
Центр соціальних інновацій ZSI Австрія
Національний центр наукових досліджень CNRS Франція
Німецький аерокосмічний центр / Агентство по управлению проектами європейської і міжнародної кооперації DLR Німеччина
Польська академія наук PAN Польща
Компанія \Дослідження та розробок інжинірингових та виробничих засобів автоматизації та систем\ IPA Румунія
Регіональний центр інформації та наукових досліджень RCISD Угорщина
Національний інформаційний центр зі співробітництва з ЄС у сфері науки і технологій NIP Україна
Центр прикладної інформатики Національної академія наук України NASU Україна
Центр досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва STEPS Україна

 

 

  • Національна академія педагогічних наук України
  • БД «Технології України» 
  • БД “Науково-дослідні, дослідно-конструкторські роботи і дисертації України”
  • БД «Інноваційні технології та розробки»
  • БД «Наукові періодичні видання МОН України» 
  • БД  «Науково- технічні заходи»